Dubbelklik hier om de afbeelding te veranderen
Overlijden/rouwproces

Een ontzettend moeilijke en zware tijd. Veel te jong geconfronteerd met de hardheid van het leven.

Daar zit je dan....., alleen? Of met een troostende arm om je heen. Het is niet te begrijpen. Het kan niet! Het mag niet! Maar het is wel waar.

Het verdriet is er en zal er blijven. Het verdriet kan je niet wegnemen, maar misschien wel een goede plek geven. Een boek helpt om dit verdriet te benoemen, er samen over te praten en daarmee een plekje te geven.  

De boeken in deze categorie helpen u om in deze moeilijke tijden de troostende arm te bieden. Het verdriet verdwijnt niet, maar krijgt waarschijnlijk wel een mooie plaats in het hart van uw (klein)kind.

!

Rikki en de eekhoorn - Guido van Genechten

!

Het is herfst in het bos. Rikki is op zoek naar kastanjes, maar vindt op de grond ook een eekhoorn. Slaapt hij? Is hij ziek of heeft hij zijn pootje gebroken? Rikki halt zijn vriendinnetje Anni erbij en samen brengen ze de eekhoorn naar Rikki's mama. Die ziet meteen wat er aan de hand is. Een ontroerend verhaal over afscheid nemen.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789044813159

Uitgever: Clavis

Een opa om nooit te vergeten - Bette Westera

!

Joost zit te wachten op de begrafenisauto's. Opa is dood, hij ligt in een kist. Joost voelt tranen in zijn ogen prikken. Zijn moeder geeft hem een zakdoek, de rode zakdoek van opa. Opa speelde kiekeboe met die zakdoek toen Joost nog een baby was. Later speelden ze cowboy, waarbij de zakdoek om Joost zijn hals was geknoopt. Opa was het paard. Ook hadden Opa en Joost eens een piratenschip gemaakt, met de zakdoek erop als vlag. Ze namen papa gevangen en roofden geld uit zijn broekzak om patat te kopen. Van mama mag Joost de zakdoek houden. Hij legt er een knoop in. Opa was een opa om nooit te vergeten!

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789026127816

Uitgever: De Fontein

Ballade van de dood - Koos Meinderts & Harrie Jekkers

!

Een sprookje op rijm. Een verhaal waarin een koning uit angst om te sterven de Dood opsluit in een glazen kooi. De aanvankelijke euforie over een leven zonder einde slaat echter om in zinloze verveling: En honderd jaar later was de lol er vanaf en verlangde men weer naar de rust van het graf. De Dood als verlosser moet zijn werk weer kunnen doen.

Leeftijd: vanaf 6 jaar.

ISBN: 9789047701095

Uitgever: Lemniscaat

Knikkers op de weg - Kristien Dieltiens

!

Elias en zijn jongere broertje Wardje zijn op weg van school naar huis als het ondenkbare gebeurt: Wardje wordt aangereden door een auto. Als Wardje uiteindelijk ik het ziekenhuis sterft, laat hij een gebroken gezin achter. Waarom moest dit gebeuren? En heeft hier iemand schuld aan? Dat zijn de vragen waarmee Elias en zijn ouders achterblijven. In dit boek wordt een poging gedaan om deze vragen te bespreken en het verdriet een plaats te geven. In de Bijsluiter achterin het boek vinden ouders, opvoeders en leerkrachten de nodige achtergrondinformatie over het thema rouwverwerking.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789044804409

Uitgever: Clavis

Kikker en het vogeltje - Max Velthuijs

!
kikker en het vogeltje

Bij de rand van het bos ligt een vogeltje. 'Kijk,' zegt Kikker, 'kapot. Hij doet het niet meer. 'Hij slaapt,' zegt varkentje. Maar Haas zegt: 'Hij is dood.' 'Dood?' vraagt Kikker. 'Wat is dat?' Bekroond met de Gouden Griffel en een Zilveren Penseel 1992.

Leeftijd: vanaf 5 jaar.

ISBN: 9789025847548

Uitgever: Leopold

Drop - Sylvia Ommen

!
drop
Oscar en Joris spreken af om drop te gaan eten in het park. Joris neemt drop mee, Oscar zorgt voor wat te drinken. Hun gekeuvel over snoep en koffie neemt een filosofische wending als Oscar zich afvraagt of er daarboven ook een hemel is. Dan ontspint zich een gesprek, dat even bizar als vanzelfsprekend is, maar waarin één element steeds terugkeert: drop.
 
Leeftijd: vanaf 4 jaar.
 
ISBN: 9789056374723
 
Uitgever: Lemniscaat

Een zakboekje voor kinderen - Riet Fiddelaers-Jaspers

!
zakboekje

Basisinformatie voor kinderen die iemand door de dood verloren zijn. Aan de achterzijde kunnen de kinderen een vriendje of vriendinnetje, de juf of meester van school of iemand anders iets aardigs laten schrijven.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9080477370

Uitgever: In De Wolken

Buurman Reus niet meer/nooit meer - Stefan Boonen

!

Een jongetje wordt plots geconfronteerd met de dood. Onverwacht sterft zijn buurman. Buurman Reus met wie hij een bijzondere band had. Hij is in de war en ziet het verdriet bij de volwassenen om hem heen. Langzaam voelt en begrijpt hij wat ‘er niet meer zijn’ betekent.

Dit boek is geschikt om te gebruiken als jonge kinderen in aanraking komen met een overlijden. Een gevoelig en eerlijk verhaal met extra informatie en tips voor ouders en opvoeders.

Leeftijd: vanaf 5 jaar.  

ISBN: 9789044812329

Uitgever: Clavis

Derk Das blijft altijd bij ons - Susan Varley

!

De dieren missen Derk Das heel erg na zijn dood, maar als ze over hem praten is hij toch een beetje bij hen.

Leeftijd: vanaf 5 jaar.

ISBN: 9789060695524

Uitgever: Lemniscaat

Dat is heel wat voor een kat - Judith Viorst & Fleur van der Weel

!

Nieuwe uitgave (12de druk!) van het ontroerende verhaal over poes Roetje, die dood is gegaan en begraven moet worden. Samen met zijn moeder verzint de hoofdpersoon tien dingen waarom Roetje zo’n fijne poes is geweest. Tien dingen, dat is heel wat voor een kat!

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789025741136

Uitgever: Gottmer

Dood is niet gewoon - Martine Delfos

!
dood is niet gewoon

Papa geeft geen eskimokus meer. Niemand mag meer een eskimokus geven. Papa kijkt niet meer streng als ze in haar broek geplast heeft, dat is wel fijn. Nou hoeft ze nooit meer zuurkool te eten want mama en Ruurd houden ook niet van zuurkool. Lekker puh!

Ilse begint hard te huilen. Ze wil best zuurkool eten als papa maar terugkomt. Ze zal nooit meer mopperen als ze zuurkool eten.

Het verhaal gaat over Ilse. Haar vader is plotseling overleden. Het is bedoeld voor kinderen die het overlijden van een betekenisvol iemand, met name een ouder, meemaken. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat het overlijden voor hun leeftijdgenoten betekent. Het kan een hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld in een basisschoolklas, wanneer een van de kinderen een ouder verloren heeft, om een gesprek op gang te krijgen.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789085605324

Uitgever: Nino