Echtscheiding
Vooral jonge kinderen gaan er vanuit dat hun vader en moeder altijd bij elkaar blijven. Daarom is de echtscheiding van hun ouders een ingrijpende verandering in hun leven. Een echtscheiding roept bij kinderen veel uiteenlopende gevoelens op. Sommige kinderen zijn boos, verdrietig en/of bang voor toekomstige veranderingen of ze geven zichzelf de schuld van deze situatie. Andere kinderen zijn opgelucht, omdat er een eind is gekomen aan de ruzies in huis. 
!

Thuis bij mama, thuis bij papa - S. Arts

!

De ouders van Robin gaan scheiden. Papa en mama vertellen dat ze elkaar niet meer lief vinden en dat papa in een ander huis gaat wonen. Nu is Robin thuis bij mama én thuis bij papa.

Een scheiding is lastig om uit te leggen aan jonge kinderen, maar het is erg belangrijk dat dit goed en duidelijk gebeurt. Dit boek helpt op liefdevolle wijze om peuters voor te bereiden op en om
te gaan met de veranderingen die een echtscheiding met zich meebrengt.

Het boek en de tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met pedagoge Emmeliek Boost (o.a. Kinderen en www.opvoeddesk.nl).

Leeftijd: vanaf 2 jaar.

ISBN: 9789056477240

Uitgever: Mercis Publishing BV

Papa woont in een ander huis - M. Fabrega

!
Vroeger waren mijn ouders vriendjes en was ik gelukkig. We deden alles samen. Toen begonnen er dingen te veranderen. Mijn ouders waren altijd verdrietig en als ze praatten was het alleen om ruzie te maken. Vroeger dacht ik dat het mijn schuld was dat mijn ouders geen vriendjes meer varen. Maar nu begrijp ik dat ze beter met elkaar kunnen opschieten als ze elk in een ander huis wonen.
 
Leeftijd: vanaf 3 jaar.
 
ISBN: 9789054615897
 
Uitgever: Baeckens Books

Allebei even lief - Jacques Vriens

!

Als Eentje, het eendje, uit zijn ei kruipt, wil hij van alles weten over de wereld om hem heen. Geduldig beantwoordt zijn moeder al zijn vragen, op een na. Want wie is eigenlijk Eentjes vader? Als zijn moeder er niets over wil vertellen, gaat Eentje zelf op onderzoek uit. Van buurman Rat hoort Eentje dat zijn vader helemaal aan de overkant van de vijver woont, sinds zijn ouders ruzie hebben gekregen. Eentje wil graag bij zijn moeder en zijn vader kunnen zijn en brengt daarvoor zelfs zijn eigen leven in gevaar.

Leeftijd: vanaf 3 jaar.

ISBN: 9789047510925

Uitgever: Van Holkema & Warendorf