Dubbelklik hier om de afbeelding te veranderen
Echtscheiding
Vooral jonge kinderen gaan er vanuit dat hun vader en moeder altijd bij elkaar blijven. Daarom is de echtscheiding van hun ouders een ingrijpende verandering in hun leven. Een echtscheiding roept bij kinderen veel uiteenlopende gevoelens op. Sommige kinderen zijn boos, verdrietig en/of bang voor toekomstige veranderingen of ze geven zichzelf de schuld van deze situatie. Andere kinderen zijn opgelucht, omdat er een eind is gekomen aan de ruzies in huis.
!

Papa-Mamalijm - Kes Gray

!

Papa en mama knuffelden vaak en maakten grapjes. Ik kroop er altijd bij. Maar nu niet meer. Waarom niet meer? Het komt toch niet door MIJ?

Wat ik nodig heb is papa-mamalijm,
die smeer ik stiekem op hun mond en wang…
Dan geef ik ze een duwtje en zitten ze weer stevig vast,
Niet even maar voor LANG!

Lijm om papa’s en mama’s weer samen te brengen – deze eenvoudige en originele oplossing weerspiegelt de kracht van kinderen om met moeilijke situaties zoals een scheiding om te gaan. De tekst van bekroond schrijver Kes Gray is prachtig vertaald door Theo Olthuis.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789025110918

Uitgever: Holland BV

Een stuk voor mama en een stuk voor papa - Stefan Boonen

!

De ouders van Lander zijn pas uit elkaar. Lander gaat voor de eerste keer een weekend naar papa’s nieuwe flat. Mama vindt het erg moeilijk om hem te laten gaan. Ze wuift en gaat dan snel terug naar binnen. Alles is zo anders bij papa… zo nieuw en vreemd. Lander moet bijna huilen. Papa doet wel z’n best om het gezellig te maken: hij heeft een nieuw bed gekocht, en ze gaan samen roeien op de vijver. Dat wil Lander aan mama vertellen. Maar wil mama wel luisteren naar wat hij bij papa heeft beleefd?

Leeftijd: vanaf 5 jaar.

ISBN: 9789044811131

Uitgever: Clavis

Niet meer samen. De papa en mama van Joris gaan scheiden - L. Klein & L. Klein-Vuijst

!

Jonna en Joris kunnen het bijna niet geloven: papa en mama gaan scheiden! Joris is boos en Jonna is verdrietig. Zijn ze soms niet lief genoeg geweest? En waar moet hond nu gaan wonen? Dit prentenboek neemt de pijn van een scheiding niet weg en lost het probleem niet op. Wel kan het een hulpmiddel zijn om kinderen in deze moeilijke situatie bij te staan. Bovenal laat het zien dat God altijd blijft, ook als mensen uit elkaar gaan.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789033830044

Uitgever: Ark Media

Ik woon in twee huizen - M. de Smet

!

Ik ben Nina. Ik woon in twee huizen. In het ene huis woont papa.
In het andere woont mama. En ik woon in allebei. Soms bij mama, en soms bij papa.

In dit liefdevolle prentenboek vertelt Marian De Smet open en eenvoudig hoe het is als je ouders uit elkaar gaan. De warme illustraties van Nynke Talsma vullen de tekst perfect aan.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789044808667

Uitgever: Clavis

Dag papa, tot volgende week - Brigitte Weninger

!

Na zijn wekelijkse uitje met zijn vader weigert Tom afscheid van hem te nemen, omdat hij zo teleurgesteld is dat het contact weer voorbij is. Boos kruipt hij in bed waar zijn moeder hem z'n knuffelbeer komt brengen. Dan volgt het verhaal van kleine beer die fijn bij zijn moeder woont, maar elke week uitkijkt naar het bezoek van zijn vader. Ook kleine beer heeft moeite met afscheid nemen, maar na de uitleg over gescheiden ouders besluit hij toch in het vervolg zijn vader gedag te kussen.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

ISBN: 9789051160215

Uitgever: De Vier Windstreken

Heks en tovenaar - Brigitte Minne

!
heks en tovenaar
Heks vond Tovenaar geweldig. Tovenaar vond Heks ongelooflijk knap. Ze trouwden en kregen een tweeling: kleine Heks en kleine Tovenaar. Na een tijd maakten Heks en Tovenaar steeds vaker ruzie. Ze werden boos op elkaar. Op een keer ging het helemaal fout...
 
Leeftijd: vanaf 4 jaar.
 
ISBN: 9789058381453
 
Uitgever: De Eenhoorn

Dansen op het ijs - D. Bunge

!

De grootouders van de hoofdpersoon willen niet meer bij elkaar wonen. Het kleinkind bezoekt zowel oma als opa regelmatig en hoort zo de redenen waarom de grootouders niet meer samen willen leven. Toch wordt steeds duidelijker dat opa en oma elkaar missen. Het kleinkind vindt een manier om hen weer bij elkaar te brengen.

Leeftijd: vanaf 5 jaar.

ISBN: 9789055798193

Uitgever: De Vier Windstreken